Een grote meerderheid wil anderen aanspreken op onbeschoft gedrag

Vrijwel alle Nederlanders ergeren zich regelmatig aan onbeschoft gedrag van onbekenden in het openbaar. Gedragingen waaraan men zich vaak stoort zijn agressief verkeersgedrag, afval op straat gooien en grof taalgebruik. Hoewel een grote meerderheid van de bevolking vaak de behoefte heeft om anderen aan te spreken op onbeschoft gedrag geeft slechts een vijfde van de Nederlanders aan dit wel eens te doen.

Bureau Motivaction deed voor tv-programma Netwerk van afgelopen maandag onderzoek naar Omgangsvormen en onbeschoft gedrag. 20% van de Nederlanders stoort zich dagelijks aan onbeschoft gedrag van onbekenden in het openbaar, slechts 7% stoort zich hier (bijna) nooit aan. Met 76% is agressief gedrag in het verkeer ruimschoots de topper onder de ergernissen. Slechts één op de vijf Nederlanders spreken anderen hier op aan, vier van de vijf doen dat niet. Een derde spreekt anderen niet aan uit angst voor fysiek geweld, en nog een derde “omdat het toch geen zin heeft”.

Mooi in het onderzoek is dat Motivaction gevraagd heeft naar de wijze waarop mensen onbekenden zouden aanspreken op asociaal gedrag, om vervolgens ook te vragen naar de manier waarop iemand aangesproken wil worden als hij onbewust onbeschoft gedrag vertoont. Daar blijkt nog wat te leren. Motivaction: “Opvallend is dat de nummer één manier waarop mensen anderen aanspreken (vragen om te stoppen, 25%) niet overeenkomt met de nummer één manier waarop mensen zelf graag aangesproken willen worden (zeggen dat het je stoort, 36%). Hieruit valt af te leiden dat het benoemen van het gevoel dat men van onbeschoft gedrag krijgt (zeggen dat het stoort) waarschijnlijk meer effect zal hebben dan louter te eisen dat iemand zijn of haar gedag stopt.

Meer informatie:
* “Factsheet” van Motivaction
* Netwerk via Uitzending Gemist (ca. 15 minuten)
* Nieuwsbericht in Spits

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s