Zet het op de kaart

Gemeenten Zevenaar en Rheden hebben sinds juni vorig jaar De Kaart online. Samen met stadsregio Arnhem en Nijmegen en Reïnforce willen ze beter inzicht krijgen in de circa 80% ongeregistreerde ongevallen. Iedere internetgebruiker kan op de kaart aangeven waar het volgens hem onveilig is, andere burgers kunnen daarmee instemmen en de verantwoordelijke verkeerskundige kan er direct op reageren.

Zicht op die 80% ongeregistreerde ongevallen is hard nodig. Dat komt omdat het Nederlandse verkeer zó veilig geworden is, dat het inmiddels behoorlijk lastig wordt om prioriteiten te stellen voor verdere verbetering. Als het op een kruispunt iedere week een paar keer raak is met maandelijks gewonden, dan weet je het wel: laten we daar iets aan doen. Zulke punten bestaan eigenlijk niet meer: daar hébben we allang wat aan gedaan. Als we dan toch niet helemaal tevreden zijn met het verkeersbeeld in Nederland, en daar is met 800 doden per jaar best aanleiding voor, wat moeten we dan doen?

In verkeersveilig Nederland is het antwoord op die vraag diffuus. Voor goede antwoorden is meer informatie nodig. Daarom proberen overheden ook al jaren van alles om de ongevallenregistratie beter te krijgen. Als het zou lukken om álle ongevallen geregistreerd te krijgen, dan hebben we vijf maal zo veel informatie om ons verkeersbeleid mee te verbeteren, zo redeneert men. De weg naar betere registratie is moeilijk. Zo verloopt ook de pilot van Zevenaar en Rheden niet zo succesvol als gehoopt.

Met 0900-rijstijl pakken we dezelfde overheidsdoelstelling ook mee: beter zicht op onveilige plekken. We gaan er daarbij niet van uit dat de burger iets aan een overheid wil melden. De ervaring van Zevenaar en Rheden suggereert dat we daar een goede keuze gemaakt hebben. Gemeenten zijn, net als individuele autorijders, bedrijven en schoolgaande kinderen in de beleving van de hedendaagse mensen maar één van de vele partijen die allemaal samen de maatschappelijke werkelijkheid vormen. Ook voor andere overheden als provincies en politie geldt dat. Met 0900-rijstijl kiezen we een heel ander uitgangspunt, gedrag. Opmerkingen over iemands gedrag gaan natuurlijk naar degene die dat gedrag vertoonde. Mocht het nou zo zijn dat op een specifieke plek veel mensen zich bijzonder gedragen: ja, dan moeten we aannemen dat de plek een rol speelt. En dat kunnen we dan melden aan de wegbeheerder. Die krijgt dan ook inzicht in bijna-ongevallen, en inzicht in bijna-ongevallen is waarschijnlijk nog interessanter dan inzicht in ongevallen.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s